Kalljästa bullar

Onsdag och ledig dag, jag hade planerat kakbak men har inte kommit till skott ännu... I söndags blev det i alla fall bullbak, och denna gång gjorde jag kalljästa sådana. Smarrigt och lite Wienerbrödskänsla över dem. 


2 pkt jäst
5 dl mjölk
1 dl socker
1 ägg
350 g smör rumsvarmt
1 kg vetemjöl

fyllning
300 g smör
3 dl socker
 mandelmassa

Rör jästen med lite mjölk så den löses upp, häll sen i resten av mjölken, socker och ägg och smöret som är skuret i mindre bitar. Rör en stund, i assistenten, tillsätt sedan mjölet efter hand och rör till en smidig deg. Det sista mjölet tar jag vid utbaket, eftersom den annars blir väldigt kladdig om man knådar in alltihop med en gång. 

Degen skall sen inte jäsa utan man bakar ut den direkt. Blanda ihop smör och socker till fyllningen , kavla ut degen och bre på fyllningen, riv sen över mandelmassa och rulla ihop till bullar.  Sen skall de jäsa på plåt i ca 2 timmar innan de gräddas i 225 grader i ca 8-10 minuter. De här penslade jag med ett uppvispat ägg innan gräddningen, och sedan ringlade jag över glasyr (florsocker utblandat i vatten) innan servering. Men man kan ju ha pärlsocker eller mandelspån på dem istället, innan gräddning. 

Det blev 50 bullar, så det går ju utmärkt att halvera receptet om man inte vill ha så många.

Subscribe to receive free email updates: