Fermentera kiss

Fermentera kiss
Att börja dagen med att springa ut till en svart plasttunna med tättslutande lock och i detta angelägna morgontillstånd försöka få upp det tättslutande locket utan att det skvätter ut något är sannerligen ett äventyr. Kanske är det därför jag experimenterar med just detta vid stugan och inte på balkongen i centrala Västerås. Skönt att slippa ha publik när man experimenterar med guldvatten.

Det tar några veckor innan man fyller en 20 literstunna med eget härtappat kiss. Trots att både jag och lillkillen gått dit ofta tog det en bra stund innan vi ens kom upp till hälften. Men när vi var där, när vi hade samlat så pass mycket, var det dags att tillsätta spännande saker för att se vad som skulle kunna hända.

Alla ni som samlat kiss vet att kiss får en aningen mustig doft efter ett par dagar / veckor i 20 - gradig temperatur. Det var just det som fick mig att bli nyfiken på att tillsätta samma slags bakterier man använder till bokashi, i hopp om att den råa doften skulle kunna mildras. Så är det ju med det man bokashikomposterar, det doftar ju inte illa. När jag experimenterar prövar jag mig stegvis fram. Visst har jag ett slags önskemål jag hoppas på, i det här fallet att doften av kiss helt ska försvinna, men ofta får jag anpassa mitt experiment efter resans gång. Jag aktar mig för att påstå att det jag gör är vetenskapligt. Nej, det vilar på erfarenhet och mina slutsatser kommer därifrån.

Förlåt, jag glömde berätta för dig som inte är så bevandrad när det gäller kiss och odling. Kiss är rena supergödslet i såväl grönsaksodlingar och rabatter. Det har sagts, men jag minns inte riktigt vart just nu, att om vi kunde ta hand om allt vårt kiss skulle det täcka 70% av gödselbehovet för alla grödor vi odlar. Är det sant är det en hisnande tanke att vi går omkring med så mycket fint i våra kroppar.

LÄS MER »

Subscribe to receive free email updates: