Trettondagsafton

På morgonen idag var temperaturen nere och vände på -20 grader. Det är minsann inte så vanligt här nere i Skåne, men det händer ibland. Pannan i källaren larmade för att meddela oss att luftpumpen hade stannat och att huset nu värmdes med vanlig el. Tack och lov blev det ett par grader "varmare" under dagen och systemet satte igång som vanligt igen efter ett par timmar. 

Jag jobbade hemifrån fram till strax efter 13:00, då jag stängde datorlocket för dagen och bestämde att det var dags att ta helg. Det är ju ändå trettondagsafton. Hur ska man fira den? Vi har inga som helst traditioner för det. Kebab till middag, kanske? Det låter väl festligt. Och så har jag strawberry daiquiri på bag-in-box kvar från förra fredagens texmexparty. Vilken uppfinning, va? Iskall är den redan med, för den har stått ute i kylan på glasverandan i en hel vecka. 

På eftermiddagen tittade elektrikern förbi och fixade sladden till diskmaskinen, som både var söndergnagd och sönderbränd. Alternativen stod mellan att riva bort hela golvsockeln för att kunna lyfta ut diskmaskinen och att skarva ihop den gamla sladden med en ny "hona" och "hane". (Elektrikerspråk är inte något jag behärskar, men den liknelsen fattar till och med jag.) Valet var ganska lätt så här på trettondagsafton, och vips så var problemet åtgärdat. Nu slipper vi diska för hand. Det känns nästan lite vemodigt faktiskt, hihi! Det har varit riktigt mysigt att diska för hand. 


Till sist lite språknördskuriosa: Trettondagsafton heter twelfth night på engelska, vilken ju egentligen är mer logiskt när man tänker efter. Det är ju inte trettondagen än, utan bara julens tolfte dag. Förr i tiden lär den här dagen ha kallats "farängladagen" i Sverige, som ett andligt meddelande till ens julfirande hädangångna familjemedlemmar att det var dags att återvända till sina gravar, och man kan visst också säga "stjärngossedagen", som en blinkning till de tre vise männen. Kärt barn har onekligen många namn. 

Subscribe to receive free email updates: