I år är tomatskörden försenad med en månad. |
Vi skördar nästan alla tomater som gröna och tomater är faktiskt mogna när de är gröna även om sinnebilden av en mogen tomat alltid är röd. Visst låter det fint att en tomat är solmogen och dinglar på sin planta när den slår om till rött, men det är föga troligt att de tomater du köper i affären var röda när de plockades. Det jag menar med mogenhet är att själva tomaterna växer upp och blir stora "färdiga" för att sedan mogna till sin mognads färg. De behöver inte hänga kvar på plantorna för att mogna, speciellt inte i vårt klimat, det fungerar till och med bättre för dem att mogna inomhus. Dessutom är det ett vackert skådespel på en stor bricka, att se dem slå om till sina färger. Testa att fotografera dem en gång varje dag och jämför bilderna efteråt. Vilket skådespel!
Innan frosten slår till: Plocka av de tomater som är störst och som uppnått den storlek du vet eller anar är sortens storlek och lägg dem inomhus i fönster eller i bokhyllor. Ta för vana att alltid lägga dem på ett fat eller bricka, det är alltid någon som ruttnar eller går sönder och det är så trist när möbler blir förstörda.
När kylan kommit: När frosten verkligen kommer ( ibland är det ju falskt alarm) behöver man plocka in sina utomhustomater oavsett om de är röda eller gröna. De flesta gröna kommer att slå om till sin mognadsfärg inomhus. Medan några som inte hunnit växa klart utomhus kommer att förbli gröna. Dessa gröna tomater behöver inte slängas. De passar bra att använda i tex en grön tacosås. Klicka HÄR så kommer du till våra två recept på tacosåser, en röd och en grön. Testa för all del att steka dem men titta på filmen "Stekta gröna tomater" innan, då kommer de smaka godare.
LÄS MER »