Grön potatis, så här tillagar du den!

Grön potatis är också potatis, fast grön.

Förlåt om min rubrik fick dig att vilja gå i duell med mig , jag lägger mig platt, jag tycker precis som du. Grön potatis ska man inte äta! Men grön potatis, om du odlat den från certifierat utsäde, behöver inte slängas! Den kan du använda till utsäde nästa år om du förvarar den rätt. Jag brukar låta dem torka innan jag försiktigt borstar av dem och lägger dem i dessa ypperligt fantastiska bruna små kompostpåsar av papper, sedan stänger jag in dem i källarens självhushållarkylskåp till nästa vår. Har du jordkällare eller en dragig vind eller liknande kan detta fungera lika bra. Var försiktig bara så att inga skadedjur kommer åt dem eller att de fryser sönder.


Men varför talar jag om potatis nu? Farbror Grön odlar väl bara Fransk delikatesspotatis som skördas i juli - augusti så att vi kan serieodla? Både rätt och fel. Det är ju så det brukar gå till, men i år testade vi att odla fler olika sorters potatisar som inte var så tidiga. Dessutom kom den där förbannade torkan i somras som gjorde att potatisarna i pallkragarna i skogsträdgården slokade och behövde vattnas, det bromsade också vårt serieodlande, då vi hade brist på vatten. För säkerhetsskull lät vi potatisarna stå kvar tills nu. Vi har fortfarande en pallkrage som är
oskördad i skogsträdgården. Den ska vi skörda i november. Den stora potatishinken står nu på balkongen med ett stort lock på sig och i dagarna ska vi fördela dem till våra medodlare i tillsammansodlingen.

LÄS MER »

Subscribe to receive free email updates: