Knep och knåp för saftigare bullar

Idag bakas det nog runtom i stugorna, kanelbullens dag till ära. Jag får se om det blir några bullar med kanel hos mig idag, annars har jag ännu i frysen av dessa som jag bakade sist, med vaniljkräm i. Men dem kan ni få recept på, samt några tips på vägen, som gör bullarna extra goda.... 
Jag har börjat jäsa bullarna endast en gång. Alltså jag bakar ut degen direkt efter ihopblandningen, ett moment mindre alltså. De behöver förstås jäsa längre tid så det går ju inte direkt fortare. Men degen är mer lättarbetad faktiskt. Och bullarna blir minst lika goda! Har hittat detta recept inne hos Baka med Frida. Har ändrat pyttelite bara, använder till exempel lite mer vaniljkräm för jag får den inte att räcka annars... 
För 30-35 bullar; 
Bulldeg
5 dl mjölk
ett paket jäst
1, 5 msk malen kardemumma
1 dl socker
1 ägg
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
900 g vetemjöl ( det är ungefär 12-15 dl)

Fyllning
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 msk malen kardemumma

4 dl vaniljkräm
Jag är lat och gör på färdigt vaniljpulver, men om man vill göra egen så är det säkert snäppet godare... 

Sockerlag
2 dl socker
2 dl vatten

Pärlsocker

Blanda ihop fyllningen först och ställ den åt sidan. Sedan gör man bulldegen, lättast i assistent om man har en sån, annars går det för hand också, kräver lite mer armmuskler bara ;) Blanda först jäst med mjölk och sedan blandar man i resten. Knepet för saftigare bullar är att smöret inte skall smältas utan bara vara rumsvarmt. Jag brukar ta fram smörpaketet kvällen innan jag skall baka, då är det så där lagom krämigt! Arbeta degen i ca 10-15  minuter. 
Dela degen i två bitar, kavla ut varje del, smeta på fyllningen och vik ihop på mitten. Skär ut remsor och snurra ihop. 

Låt jäsa i ca 1, 5 timme (under bakduk) 
 
Fyll en spritspåse med vaniljkrämen och tryck ner spritsen i mitten av de färdigjästa bullarna och tryck till. Sen skall de gräddas i 225 grader tills de fått fin färg, ca 10 minuter.

Sen kommer knep nummer 2 för saftigare bullar. Inte pensla med ägg innan gräddning, utan pensla istället med en sockerlag gjord på hälften socker och hälften vatten som fått koka ihop på spisen. Pensla direkt efter gräddningen, och strö sen direkt pärlsocker ovanpå. 

Bakar du nåt idag? 

Subscribe to receive free email updates: