Så odlar du fänkål utifrån Alla fingrar gröna




Fänkål (Foeniculum vulgare) är helt klart en av de vackraste grödorna i våra odlingar. Mycket smakrik och användbar såväl rå som tillagad. Här kommer ett inlägg där vi utgår får odlingsinstruktionen från vår odlingshandbok Alla fingrar gröna.

Vissa grönsaker ligger där i grönsaksdiskarna och tittar lite slött på en. Man går förbi dem och tänker inte så mycket på dem. Så var det för mig med fänkålen. Men så en dag blev jag bjuden på en underbart god fisksoppa med fänkål och plötsligt fick grönsaken ett helt annat värde. Jag ville såklart prova att odla den själv och fick redan första året en mycket fin skörd. 

Fänkål är en särdeles vacker skapelse i grönsakslandet med dess dill-likande yviga blast. Dess krispighet, vackra uppsyn och milda lakritssmak har fått oss att hitta många fler användningsområden än att bara slösa den till soppa. Vår absoluta favorit är en sallad med rå fänkål ihop med en vinägrett smaksatt med cashwesmör.

Vi brukar alltid förkultivera fänkål i april-maj och vi planterar om den en gång innan slutplantering. Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa både om hur vi sår och omplanterar den. I boken beskriver vi detaljerat alla odlingssteg i odlandet, från det lilla fröet tills grödan hamnar i din mun. Man behöver inte lusläsa boken på en gång, man kan välja några av de 36 grödor man för stunden vill odla och endast läsa om dem. 

LÄS MER »

Subscribe to receive free email updates: