Mmmmmm som i must

Dricker ni julmust? Själv hävdar jag å det bestämdaste att ett glas iskall must är något av det allra godaste man kan få. Här hemma har vi inga som helst traditionella hämningar, utan kastar oss över flaskorna så snart de dyker upp på hyllan i affären på hösten. Det smakar mmmmmm som i must! Fast jag är medveten om att smaken verkligen är en vattendelare. Jag undervisar vuxna invandrare, och mitt bidrag till lussefikat är alltid några flaskor julmust. Svenskare än så kan det ju nästan inte bli, för både saffran, russin och kanel är trots allt smaker som finns i alla länder. Lussekatter och pepparkakor bjuder inte på någon större kulturell chock, med andra ord. Men julmust... Mina elever häller artigt upp i sina pappersmuggar och dricker med försiktiga klunkar, men hittills har jag faktiskt inte träffat en enda förstagångsdrickare som har brutit ut i positivt jubel. De flesta tycker att det rentav smakar alldeles förfärligt. Jag begriper det inte. 

Som ni ser på bilden dricker vi sockerfri must här hemma. Maken är nämligen diabetiker, och med tanke på mängderna jag själv bälgar i mig, skulle nog mina tänder fräta bort helt om jag drack den sockrade varianten. Den sockerfria varianten är rentav godare i många fall. Dilemmat är bara att affärerna inte tycks fatta varför den sockerfria musten alltid tar slut först. Det är nämligen ganska många som tänker som vi. Maken var på etablissemang och åt jultallrik härförleden, och där hade de inte heller fattat att även folk utan diabetes vill dricka sockerfritt. För att inte riskera att bli utan, bunkrar vi flaskor i parti och minut varje gång vi åker och handlar. Mmmmmmm som i must, som sagt. Vad säger ni?

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :

  • 10 år ♥ Idag är det 10 år sedan min mamma somnade in... Min älskade mamma, som stod mig så nära. Som alltid hade tid för ens små och stora proble… Read More...
  • Bambu och murgrönaSöndagar är som gjorda för att ligga kvar länge i sängen och dra sig. Just det där är en av mina superförmågor, faktiskt. Även om jag vaknar… Read More...
  • Sten, grävning och grusDet har varit ännu en härlig trädgårdsdag här i "Glesbygd". Jag började med fylla hela den nytömda trädgårdstunnan med ett par av rishögarna… Read More...
  • Ugnsrostad sötpotatissallad med limedressing Den sista tiden har jag blivit väldigt svag för sötpotatis och därmed har det blivit lite olika recept med just sötpotatis när vi grillat … Read More...
  • Mortel från 1800-taletVi hade ärende in till stan (Kristianstad) på förmiddagen, och när vi körde hem framåt lunch såg vi att det var öppet i den lilla antikboden… Read More...