Marängrullar

Jag bakar rätt sällan numer. Har liksom inte fikagäster så ofta. Men nu i veckan skulle jag ha det, och förutom semlor så ville jag ha nån kaksort också. Jag kikade lite i min loppade bakbok "Nytt på kakfatet", som jag köpte i fjol, och där hittade jag en sort som lät väldigt god. Mördeg + maräng, vad kan gå fel liksom? Förstod sen att det är de som numer går under namnet Jitterbuggare, men 1954 hette de tydligen det lite mer beskrivande ordet Marängrullar. 

Enligt receptet här ovan gör man en mördeg på "vanligt sätt" och med det förstår man att boken vände sig till husmödrar som kunde sin sak. Det nämns inte hur lång gräddningstiden är, men jag gräddade mina i ca 12 minuter, men min ugn är lite långsam av sig, så kanske att 10 minuter räcker. Inte fick jag degen att bli lika stor som en ordinär rulltårta heller, den blev rätt så mycket mindre, för den var inte lättkavlad precis. Men jag kavlade den på ett bakplåtspapper, så det gick skapligt smidigt att rulla ihop den i alla fall. Sockret vispade jag en stund med äggvitan. 

Mmmm. Fantastiskt goda, det här var inte sista gången jag bakade Marängrullar inte!  

Subscribe to receive free email updates: