Chimps are family

Under dagarna i London rörde vi oss mycket i området mellan Tower Bridge och London Bridge, och vi förundrades över alla chimpansstatyer i brons som dök upp på olika ställen. Närmare bestämt 28 stycken. Det visade sig att de är en del av ett konst- och aktivistprojekt som heter "Chimps are family" och att varje staty är baserad på en chimpans som finns i verkligheten. Skaparna bakom statyerna är ett australiensiskt konstnärspar som heter Gillie and Marc Schattner, och de säger så här: 

"We hope this exhibition will help people see the similarities between us and chimps. Just like humans, they laugh at funny things, get cross with one another, and have fantastic bonds of friendship. We hope that once people see how similar we really are, they will want to help protect them.

Det tydligen blivit något av en turistattraktion att gå runt i området och leta rätt på alla apor, och det kan jag förstå, för de är himla charmiga. Varje staty är utrustad med en med en QR-kod, och om man scannar den med mobilen får man information från WWF. Man kan till och med adoptera en staty om man vill. Prognosen är tyvärr att över 80% av chimpanserna i världen kommer att försvinna inom de kommande 30 åren, och det känns onekligen väldigt ledsamt. Fint ändå med ett konstprojekt som både är roligt, interaktivt och välgörande. Hur länge statyerna kommer att stå kvar där de står nu vet jag inte, men klicka gärna på länkarna för att läsa mer.

Subscribe to receive free email updates: