Mer Keukenhof

Idag bjuder jag på ett lite längre inlägg om min utflykt till Keukenhof. För er som inte vet, så är det en 32 hektar stor blomsterpark i Lisse, cirka 4 mil sydväst om Amsterdam. Parken har bara öppet två månader om året under de veckor då tulpanerna blommar. Tänk att det sammanträffade så precis i tid med vår jobbresa till Amsterdam. Vi var många i kollegiet som tänkte att it's now or never, så helt sonika bokade vi om vår flight hem ett par dagar för att kunna stanna över helgen och hinna med ett besök hit. Det är sannerligen inte något vi ångrar, för hela stället var verkligen en otrolig upplevelse.

Det kanske kan vara på sin plats med lite praktisk information först. Vi bokade biljetter i god tid innan vi åkte till Nederländerna via en sida som heter getyourguide.se. Biljetten inkluderade inträdesbiljett med förtur i kön till Keukenhof och busstransfer både från och tillbaka till Amsterdam. Allt som allt kostade det 425 kronor, och det får jag nog säga att jag tycker det var värt. Om man tar sig till parken på egen hand kan man absolut komma undan billigare billigare, men det var skönt att slippa krångla. (Det är nog också ett ålderstecken, hihi!)

I samband med att vi köpte biljetter fick vi välja tid för ditresan, men hem kunde man åka när man ville. Det gick bussar tillbaka till Amsterdam varje halvtimme fram till 18:30 på kvällen. Vi hade bokat in oss på den första bussen på morgonen, och den lämnade centrala Amsterdam redan 08:30. För att komma till mötesplatsen för bussen fick vi åka en gratisfärja som korsade sundet alldeles bakom centralstationen. Det tog bara 3 minuter att komma över till den andra sidan, och själva bussresan till Lisse tog mindre än 45 minuter. 

Man anade när man närmade sig, för hela området utanför parken var fullt av narciss- och tulpanfält. En del blommade för fullt, medan andra redan hade börjat vissna. Ännu coolare var det faktiskt att se tulpanfälten från luften när vi flög. Det var verkligen som ett lapptäcke i olika färger, med smala handgrävda kanaler som sömmar mellan rutorna. Läckert!


Det var redan mängder av folk vid entrén när vi kom fram, men allt var väldigt välorganiserat och vi behövde inte stå i kö alls för att komma in. Det var ingen toalettkö heller för den delen, för det fanns mängder av toaletter. (Se och lär, Sverige.) Keuken betyder "kök" (och inget annat, hihi!) på nederländska, men den här parken är sannerligen inte någon köksträdgård. Det fanns inte en morot i sikte, utan vart man än vände sig så såg man den ena mest makalösa tulpanrabatten efter den andra. Det blev dessutom finare och finare ju längre in i parken vi kom. Vi tar ett litet bildsvep. Kommentarer känns överflödiga.







En skånsk rabatt fanns det minsann också, hihi! Eller kanske spansk, om man hellre vill det. 


Och om någon undrar, så kan jag meddela att gräsmattorna var precis så gröna som de är på bilderna. De såg nästan spraymålade ut, och kanske var de det också. 


Det var tusentals människor där samtidigt som oss, men ändå upplevde vi inte någon direkt trängsel. Det gick faktiskt riktigt bra att fotografera utan att få med en massa okända personer. Ett bonusnöje var att titta på hur andra besökare betedde sig. En del av dem (i synnerhet många unga Instagram- och TikTok-tjejer) hade klätt på sig sina allra finaste kläder och poserade både sittandes och liggandes framför plantering efter plantering. Vi såg till och med en brudfotografering, fast den stackars bruden blev nästan utkonkurrerad i skönhet av omgivningarna, hihi!


Det fanns flera olika orangerier och paviljonger med inomhusutställningar av olika slag i parken, som man kunde gå in och titta i. Dessutom fanns det flera olika serveringar och våffelvagnar, så ingen behövde gå hungrig eller törstig. En väderkvarn hittade vi också (fattas bara annat, vi var ju ändå i Nederländerna), som man kunde gå upp i om man ville. Det hoppade vi dock över, för där var det rätt mycket folk. 


Ja, ni förstår ju själva att vi fullkomligt tappade hakan av hänförelse. När man trodde att man hade sett det bästa, så kom det något ännu finare. Hit åker jag gärna fler gånger, för jag kan tänka mig att parken ser annorlunda ut från år till år. När vi var mätta på färgprakt på eftermiddagen hoppade vi på bussen tillbaka till Amsterdam igen. Väl framme där satte vi oss på en kanalbåt för att få vila fötterna en timme, hihi! Gympaskor rekommenderas alltså. Stackars de där Instagram-flickorna som trippade runt i finkläder...

Subscribe to receive free email updates: