Gurka - så odlar vi den inomhus


Tänk att slippa köpa gurka under kanske en eller två månader och innan man ens kommit igång på riktigt ute i trädgården! Vågar du också testa härodlade gurkor?

Efter flera års belamrande av tomatodlingar i våra österfönster fick barnen nog. "Vi vill ha gurka också", hördes det titt som tätt. Självklart vill jag att odlingarna ska gagna alla i familjen. Så tomaterna fick maka på sig och leva lite på undantag och inomhusodling av gurka blev det nya!




Sådd: Gurkfröna kan sås mellan mitten av mars till mitten av sommaren. Så gärna två frön i en 7 cm kruka som du fyller med planteringsjord och därefter ställer i ett odlingstråg under belysning. Gurkor gillar att ha det extra varmt när de ska gro så har du en värmematta behöver du plocka fram den till gurksådden.

Jord, krukor och gödsel: Just nu är det sonens sovrum som får härbärgera vår gurkodling. Det bor två gurkplantor av sorten Sherpa i två kruka som har en volym på ca 5 liter. I dem har vi  planteringsjord samt 25 gram ekologiskt grönsaksgödsel och 25 g pelleterat hönsgödsel.

Ljus: Det passar alldeles utmärkt att odla gurka inomhus i soliga fönster mellan mars och augusti och det kräver ingen extra växtbelysning om du har ett fönster som sol mellan 6-12 timmar per dygn. 

Temperatur: Gurkor älskar när det är över 20 grader vilket gör att fönster är en alldeles idealisk plats att odla gurkor på.

Vattning: Gurkor älskar vatten, det består till 96% vatten. Vid ojämn bevattning drabbas plantan lättare av mjöldagg se bild längre ner i inlägget.

Vad betyder parternokarp?  När man odlar gurka stöter man förr eller senare på något som heter parternokarpa gurksorter. Dessa har bara honblommor och behöver inte befruktas av hanar för att utveckla frukter. Parternokarpa gurkor ska inte odlas tillsammans med icke parternokarpa sorter då de genom pollinering av hanblommor ofta blir missbildade och får stora kärnhus.

Vilka sorter odlar vi och hur skiljer de sig åt?
Vi odlar oftast dessa tre sorter inomhus, alla dessa sorter är parternokarpa
1. Piccolino för att den ger så jämn kvalité, inga missformade gurkor och helt bitterfri, bladmöglet kommer när plantan slutar att ge frukt.
2. Passandra för att det blir stora och fina minislanggurkor, riktigt stora! Också den är bitterfri och sen med bladmöglet.
3. Sherpa, en trevlig liten gurka med fin smak men som blir lite deformerad och den plantan som drabbas av mjöldagg först av alla dessa tre sorter.


Växtstöd: Här kan man se hur gurkorna skickar ut sina tentakler så att de kan stödja sig. Jag brukar sätta ner ett par höga blompinnar i respektive kruka i början av plantans levnad, så att den har något att hålla sig i och inte vräker sig ut på fönsterbrädan. Senare när plantorna blir lite yvigare knyter jag ner steksnören från gardinstången som hänger och dinglar mot gurkorna till dess framtida stöd.




Slutet: Gurkplantan med bladet här till vänster är döende och går inte att rädda men frukterna som sitter kvar på plantan kan man fortfarande skörda. Vad som är den exakta orsaken till att denna planta drabbades av bladmögel kan jag tyvärr inte berätta, för jag vet inte helt säkert. Förr eller senare kommer dina gurkplantor att få detta utseende och då är det bara att tacka för den här tiden.



Tycker du att det ser stökigt ut i fönstret? Jag håller med men vi tycker att det är värt det vissa perioder av året. Vi vet att våra gurkor är ekologiska, inte innehåller några bekämpningsmedel och att det inte används någon extra energi förutom under frösådden. Sen är de ju desa extremt närodlade gurkor så otroligt goda.

I vårt österfönster med ca 6 h sol per dygn levererar 4 plantor ca 25 gurkor varje vår. Testa du också och bli en härodlare!, Det är mycket enklare än vad man tror. Om 100 000 österfönster skulle odla 25 gurkor varje år så skulle dessa fönster producera 2,5 miljoner närodlade och giftfria gurkor. För mig är det makt att odla, makt över vad vi äter.

Subscribe to receive free email updates: