På begäran så kommer då här recept på två sorter till som fanns uppdukat på fikabordet på Knäreds Dagen under lördagen som gick.
Bägge dessa goda recept i inägget kommer från fantastiska Fridas Bakblogg.
Världens godaste kanelbullar
30 st
5 dl standardmjölk
50 g jäst
1,5 msk mortlade kardemumma kärnor
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
12-15 dl vetemjöl
Remons;
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
3 msk mald kanel
200 g mandelmassa
Sockerlag;
1,5 dl strösocker
1,5 dl vatten
som kokas upp
Garnering: pärlsocker
1. Börja med att vispa ihop remonsen med elvisp.
2. Häll mjölk i bunken till din assistent (jag använde mig ej av en assistent när jag bakade i butiken). Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt.
Rör om tills jästen löst sig.
3. Tillsätt smör i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper bunkens kanter.
4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela i två bitar.
Kavla ut den deg i taget till en rektangel. Bred på hälften av remonsen och vik degen på mitten.
5. Skär sedan 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle.
Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.
Låt jäsa under bakduk ca 1,5 timme.
Upprepa med den andra degbiten.
6. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda mitt i ugnen ca 8-9 minuter.
Gör under tiden sockerlagen.
7. Ta ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlag och strö på pärlsocker.
Världens godaste kanelbullar
30 st
5 dl standardmjölk
50 g jäst
1,5 msk mortlade kardemumma kärnor
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
12-15 dl vetemjöl
Remons;
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
3 msk mald kanel
200 g mandelmassa
Sockerlag;
1,5 dl strösocker
1,5 dl vatten
som kokas upp
Garnering: pärlsocker
1. Börja med att vispa ihop remonsen med elvisp.
2. Häll mjölk i bunken till din assistent (jag använde mig ej av en assistent när jag bakade i butiken). Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt.
Rör om tills jästen löst sig.
3. Tillsätt smör i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper bunkens kanter.
4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela i två bitar.
Kavla ut den deg i taget till en rektangel. Bred på hälften av remonsen och vik degen på mitten.
5. Skär sedan 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle.
Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.
Låt jäsa under bakduk ca 1,5 timme.
Upprepa med den andra degbiten.
6. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda mitt i ugnen ca 8-9 minuter.
Gör under tiden sockerlagen.
7. Ta ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlag och strö på pärlsocker.
Sockerkaka med kanelcrumble
ca 25 bitar
Kanelcrumble;
200 g smör
2 dl strösocker
2 msk malen kanel
5 dl havregryn
Sockerkaka;
100 g smör
3 dl mjölk
2 ägg
3 dl strösocker
7 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
Ugn; 175 grader
Klä en plåt ca 30x40 cm med bakplåtspapper.
Kanelcrumble;
smält smöret och tillsätt strösocker, kanel och havregryn.
Rör ihop och låt stå.
Sockerkaka;
smält smöret och rör ner mjölken, låt stå.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Rör ihop de torra ingredienserna i en skål för sig, varva de torra ingredienserna med smör/mjölk blandningen under omrörning i äggfluffet.
Vänd till en klumpfri smet.
Häll smeten i formen och klicka över kanelcrumblen.
Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
Låt svalna innan du skär den i rutor.
Perfekt med lättbakade långpannekakor.
💚