Spetskål - skördetips, smak och dolda problem

Spetskål knyter sig inte lika hårt som vanlig huvudkål
I år har vi odlat två olika spetskålsorter som förgyllt våra middagar redan från augusti och som kommer ge oss mat och njutning troligtvis ända in i december. De är så otroligt goda båda två men den till vänster har något som den andra inte har, en otroligt mild kålsmak! Det räcker att stänka på lite olja och vinäger och dra ett par varv med det hemtrampade örtsaltet så är förrätten eller sidorätten klar att njutas. Den milda purpurfärgade heter Kalibos och den vitgröna heter Filderkraut. Jag vill inte på något sätt påstå att Filderkrauten är sämre rent smakmässigt, för den har en fin kålsmak som är kraftig och lite stark, nästan så att det pirrar lite på tungan. Men vi blev så förvånade över att Kalibosen var så mild, så otroligt mild.  Vi skördar dessa huvuden mellan augusti till Januari och om du vill veta hur man skördar huvudkål på bästa sätt? Då måste du bara klicka här. Glöm inte att den bästa förvaringen av huvudkål är att lämna kvar den på sin växtplats. I odlingszon 2 och 3 fungerar det ända fem till slutet av december om förvintern inte är alldeles för svajig. Har du mycket hjortar  mm kan det vara en god idé att stängsla in dem.


Det finns ett smått jobbigt moment med spetskål och det beror faktiskt på dess löst knutna huvuden. Ibland får nämligen olika insekter för sig att de ska krypa ner i dessa huvuden och leva sina liv där. Ofta är det först efter att man skördat huvudena och när man ska använda dem, som man upptäcker att man har haft fripassagerare med på resan mot skörden.  Dessa huvuden kan inte bara innehålla  tex åkersniglar eller grösaksflylarver utan också och det jobbiga, dess avföring! Den tillför inget gott rent smakmässigt!


LÄS MER »

Subscribe to receive free email updates: