|
Ett vinterskördat savoykålshuvud skördat i snön alldeles runt husknuten. |
Klicka på bilden ovan så kommer du
till inlägget om att skörda under vintern.
|
|
För oss handlar vinterodling inte om att odla i snön, det handlar om att lämna kvar en del grönsaker ute i odlingarna och så att säga sprida ut skörden under en längre tid. Allt går inte att lämna, varken chili, tomat eller aubergine klarar minusgrader, men de flesta sorters kål, purjolök, rotfrukter, broccoli och jordärtsskocka klarar sig längre en man ens vågar att hoppas på. Svartkålen klarar knappt av att hålla formen fram till jul men majrovan är tuffare. Röd och vitkål fungerar in i januari innan de säckar ihop men savoykålen och vissa sorters purjolök klarar ofta spänsten genom hela vintern och går att skörda ända in på vårkanten. Den största faran är vintrar som pendlar i temperatur, det kan få de finaste kålhuvudena att bli till halvvissna slemklumpar efter någon månad. Skulle bara vintern med dess snö och kyla vara någorlunda konstant typ -7 grader och 2 dm snö från veckan innan jul till i slutet av mars, så skulle fler växter behålla både smak och form mycket längre. Vissa perenna örter så som timjan och vinterkyndeln lurar under ofta snön och går att skörda under hela vintern. Passa också på att så nya bladgrönsaker under september månad, dessa går ofta att få en fin liten skörd av ända fram till jul. Fler vinterodlingstips finner ni i veckans avsnitt av två odlare emellan.
LÄS MER »