Såg just på Facebook att biljetterna till Chelsea Flower Show 2018 har släppts. Här kommer därför ett inlägg med samlade tips för dig som är sugen på att göra en egen resa nästa år. Jag fick själv många fina tips och idéer genom att läsa bloggar inför resan, men också genom flera av er läsare, som lämnade väldigt informativa kommentarer.
Biljetter till Chelsea Flower Show
Biljetterna till Chelsea Flower Show går inte att köpa på plats, och dessutom säljer de slut ganska snabbt, så det gäller att vara ute i god tid. Biljetterna till nästa år är redan släppta, men vi köpte våra biljetter så sent som i januari. På nätet finns det flera sajter som säljer biljetter; både engelska och svenska sidor. Priserna varierar väldigt mycket, och flera sajter lägger på extrakostnader som man (mig veterligen) egentligen inte får någonting extra för. Efter att ha tittat runt kom vi fram till att det faktiskt var både billigast och enklast att köpa biljetterna genom Royal Hoticultural Society (RHS), som arrangerar hela tillställningen. Vi beställde via deras hemsida och fick biljetterna för utskrift via mail cirka en månad före avfärd. Biljetterna kostade 60 pund per person för en heldag 2017, men man kan också köpa biljetter för halvdag och för kvällsbesök om man hellre vill det. RHS hemsida hittar du HÄR! Man kan även köpa ett utställningsprogram, som man sedan hämtar ut på plats, fast det går faktiskt lika lätt att köpa när man väl är där.
Resa till England
Mest praktiskt är det naturligtvis att flyga, vilket vi också gjorde. Flygbiljetter till London kommer i alla prisklasser, men vi körde den snåla varianten och flög med ett lågprisbolag från Köpenhamn. Vi landade på Stanstead, varifrån man kan ta sig in till stan med både tåg, buss och taxi. Stanstead Express-tåget är snabbast och kostar 19 pund per person för en enkel resa. Vi valde också att bara resa med handbagage, för att spara tid och pengar. Blir det någon resa igen, så väljer jag kanske att checka in en större resväska så att man kan handla lite mer, hihi!
Boende i London
London kryllar av hotell, bed and breakfasts, vandrarhem och lägenheter, så här är det naturligtvis plånboken och bekvämlighetskraven som får bestämma. Jag och mina två resekamrater bokade en lägenhet via en av de vanliga hotellbokningssidorna på nätet, vilket visade sig vara en riktig lyckoträff. Vi bodde i en helt nyrenoverad trerummare med takterrass i ett gammalt viktorianskt hus (högst upp till höger i bild) på en lugn sidogata i Kensington, och för det betalade vi sammanlagt 4500 kronor för två nätter; alltså 1500 kronor var totalt. Det får man ju säga var ett överkomligt pris, med tanke på hur mycket vi fick för pengarna. Hade vi varit fler hade det blivit ännu billigare.
Tunnelbana
Tunnelbanesystemet i London är verkligen ett otroligt smidigt och snabbt sätt att ta sig fram. Sloane Square är närmaste tunnelbanestation om man ska besöka Chelsea. Därifrån är det sedan bara en liten promenad om 10 minuter bort till Royal Hospital, där utställningen äger rum. Vi köpte så kallade Oyster Cards (typ magnetkort) i en automat på en tunnelbanestation och fyllde det med 20 pund (valfri summa, VISA/Mastercard funkar fint). Med detta kort kan man sedan åka både tunnelbana och buss, och man spar både rejält med pengar och undviker långa köer till biljettkassorna. Kortet går att ladda om, men vi hade sådan tur att våra pengar räckte precis i tre dagar, och då åkte vi ändå ganska mycket.
Buss
Om man bor i närheten av Victoria Station, så kan det vara smidigare att ta någon av de specialchartrade bussar som går i skytteltrafik från stationen och ända fram till mässan. Här gäller dock inte Oyster-kortet, så man får betala 4 pund för en enkel resa.
Tider
Tisdag till fredag är mässan öppen 8-20, och på lördag 8-17.30. Det lönar sig helt klart att vara morgonpigg och komma till mässområdet redan när de öppnar, för då är det inte alls lika mycket folk. Vi kom strax efter 9 och då var det fortfarande inte så farligt trångt. Fram till 11-snåret kändes det faktiskt riktigt sansat, men framåt lunch vällde det in folk, och eftermiddagen ska vi bara inte prata om... Fast det kändes ändå som att vi fick se allt vi ville se.
Mat och dryck
Inne på mässområdet finns det ett ganska stort utbud av både tält och serveringar som serverar mat och dryck. Priserna där är dock ganska rejält tilltagna, och framåt dagen blev köerna ganska långa. Vi valde att handla med oss smörgåsar och fruktsallad från en mataffär (Marks&Spencers foodcourt är supertrevlig!), som vi sedan tog med oss i ryggsäckarna. Det finns gott om plats för picknick inne på området. Däremot handlade vi kalla drycker flera gånger under dagen, eftersom det var så varmt. Och Pimms förstås; en klassisk engelsk likör, som serveras med ginger ale, is och frukt. Mycket läskande och mycket populärt. Och gooood!
Klädsel
Kläder efter väder är naturligtvis vettigt, och att ha rejäla skor på fötterna är verkligen A och O om man ska orka traska runt en hel dag. Jag hade gympaskor på fötterna, och trots att det var ganska varmt är jag glad att jag valde det. (Det fanns damer som trippade runt i högklackat och var tjusiga, men jag undrar just hur mycket de orkade gå runt egentligen...) Eftersom det var strålande sol och 28 grader varmt när vi var där är jag glad att jag tog med mig min trädgårdshatt (nytvättad!) som skydd för huvudet.
Toalett
Toalettsystemet på Chelsea förtjänar några egna rader. Det finns stora tält uppställda på flera ställen, som huserar 20-30 toaletter vardera och har riktigt parkettgolv. Tälten är bemannade av flera funktionärer som organiserar upp "kisseriet" på ett sätt som både är tidseffektivt och imponerande. Toaletterna är enkla men rena och fräscha, och efteråt får man tvätta sig med ljuvligt goda tvålar och smörja händerna i exklusiva handkrämer i valfri doft på trädgårdstema. De kan, de där engelsmännen!
Hoppas ni har fått lite matnyttiga tips om ni tänker er en liten blomsterresa nästa år. Det är verkligen en upplevelse att vara där! Själv kan jag absolut tänka mig att resa igen, även om det kanske inte blir redan nästa år.