Välkommen till vår adventskalender 2017. Här bjuder vi på smakprov från vår odlingshandbok Alla fingrar gröna.Bakom den tolfte luckan i vår odlingsjulkalender döljer sig kungen bland rotfrukter. Första gången man odlar rotselleri är det lätt att man blir lite rädd och samtidigt förundrad. Va!? Är de där pyttesmåplantorna verkligen rotselleri eller något ogräs i såjorden? Klicka HÄR för att köpa vår bok.
Man kan inte jämföra köpt rotselleri, med den man odlar själv, smaken är så otroligt mycket bättre. I butikerna finns torra och förkrympta exemplar. De man odlar själv blir mjälla, saftiga och sagolikt goda. När vi odlar brukar vi alltid försöka känna efter vilka maträtter vi vill kunna njuta av framöver. Utifrån våra önskningar sår vi sedan frön. När vi sådde våra rotsellerifrön såg vi framför oss goda soppor och grytor, särskilt den med harissakryddningen.
Plantorna som växte upp var minimala, men i slutänden blev det mycket fina och stora rotklumpar som med lite ansträngning kunde dras upp ur jorden. För att fira vår första rotselleriskörd skalade vi den, skar i centimetertjocka skivor och stekte i rapsolja med örtsalt. Det blev så otroligt gott att vi faktiskt aldrig efter det har ätit egenodlad rotselleri på annat sätt.
Vi brukar förkultivera rotselleri i januari-februari och omplantera en gång innan slutplantering på tilltänkt växtplats i vår odling. Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa hur vi gör ni vi slutplanterar. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
Slutplantering
_______________________Maj–juni, när frostrisken är
över och jordtemperaturen
minst 13 grader.
______________________Odlingsplatser:
Pallkrage (s 252) Friland (s 256)
______________________