Julveckan är här, och som sagt, snart dags för julgodis. Har inte bestämt ännu vilka sorter det blir, men en sort är i alla fall självklar, en som jag gjorde för första gången i fjol. Laktritskola! Om ni som jag är galen i allt som stavas lakrits, så måste ni bara prova detta! Det kan vara den godaste julkola jag någonsin ätit. Men jag tror jag väntar till dagen innan julafton, annars lär det inte finnas några kvar till jul... 😋
Lakritskola
100 g smör
2,5 dl socker
2 msk lakritspulver
3 dl grädde
1 dl farinsocker
2 msk glykos
1/2 tsk vaniljsocker
flingsalt
Smält smör och socker, koka ett par minuter och tillsätt sedan det andra (utom flingsalt) och låt småkoka tills den är ca 125 grader, eller gör kulprovet för att se när den är klar. Det tog ca 20 minuter. men det kan ju variera utifrån hur hårt den kokar. När den är klar så häll ut smeten i en form som är ca 20 x 25 cm, strö på flingsalt. Låt stelna i rumstemperatur, skär sedan i rutor. Ät och njut...