Lucka 10 - Persilja


Välkommen till vår adventskalender 2017. Här bjuder vi på smakprov från vår odlingshandbok Alla fingrar gröna. Bakom den tionde luckan i vår odlingsjulkalender döljer sig denna måstegröda. En gröda  vi inte vill eller kan leva utan! Har du också trott att du misslyckats med persilja precis innan den tittat upp? 

Persilja är inte snabbgroende men kommer den bara upp så brukar det ordna sig. Persilja tillhör tillsammans med tomat, gurka, dill, gräslök och rädisor de grödor jag odlat länge och odlade redan under mitt första odlarår 1992. Jag minns det som igår att jag tänkte slänga alla krukor jag hade sått persilja i men något annat kom i vägen och plötsligt så stack det upp massor med små blad. Det tar verklige tid på sig. Idag odlar vi både krusig persilja och slätbladig och de passar till lite olika slags maträtter. Den krusiga är supergod att steka på låg värme i smör så att den blir frasig ( tack Karin för det receptet) och den slätbladiga är god hackad i sallader och som ingrediens i vårt örtsalt.


Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa hur vi vintersår persilja. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
____________________

LÄS MER »

Subscribe to receive free email updates: