Godkväll.
I helgen som var så bakade jag en ny variant på äppelpaj.
Här kommer receptet, och det är nästan en sådan kaka som bara blir bättre av att stå och mogna till sig en dag.😊
Äppelpaj kladdkaka
-recept från Mitt Kök-
Äppelkladdkaka;
175 g smör
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2, 3/4 dl vetemjöl
2 äpplen
Smuldeg;
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
Fyllning;
5-6 äpplen (jag tog fyra)
1 msk kanel
5 msk strösocker (hoppade jag över!)
Ugn 190 grader.
Äppelkladdkaka;
Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
Blanda smöret med strösocker, vaniljsocker, ägg och vetemjöl till en jämn smet.
Skala och riv de två äpplena och rör ner de i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form ca 23 cm i diameter med löstagbar botten.
Smulpaj;
Blanda alla ingredienserna till en smulig deg.
Skala och skiva äpplena som ska läggas ovanpå kakan.
Skiva dem tunt!
Lägg dem på äppelkladdkakan.
Pudra med kanel.
Smula smuldegen över.
Grädda i mitten av ugnen ca 25-30 minuter.
Den ska vara lite kladdig i mitten då det är en kladdkaka!
Servera med grädde
(eller vaniljsås😉)
Lagt in dessa galet söta tovade mössen i nätbutiken idag.
Säljs i set om två.
Flickan håller i ett par skridskor och pojken har silverglittriga vingar på ryggen.
Fina i granen, i ett krus med tallris eller i en lärkgren osv...
💜
💜💜💜