Maskbajs - det bruna guldet i din trädgård

Prima maskbajs från Västerås
Har ni fått för er att titta ner på en gräsmattan och se vad som händer? Det händer nämligen ganska mycket där,  och nu under hösten är det lätt att finna bevis på en aktivitet som försorg på djupet i det fördolda. 

Jag läste för ett tag sedan, men minns inte var, om ett dansevenemang som arrangerades på en gräsmatta några timmar under den varma årstiden. Folk dansade, stampade och höll på och efter ett tag dök det upp massor av daggmaskar på gräsmattan där människorna dansade och det blev slipprigt och halt. Maskarna trodde, genom ljudet människorna åsamkade, att det var regn på gång och flydde hals över huvud genom sina gångar för att undslippa drunkningsdöden. Viken chock det måste varit, både för maskarna och för de som dansade. Tänk er att dansa barfota på en gräsmatta och att det helt plötsligt blir halt och kallt under fötterna, för att sedan upptäcka att det är några levande varelser som du med dina fötter håller på att mosa ihjäl.


Maskbajs , och den här informationen kommer från Börje Remstams bok "Min dröm om lustgården", är fyra gånger mer näringsrik än jorden där masken lever. Är det inte fantastiskt? Förstår ni vilken förvandlingsmaskin vi har i jorden? Får ni också samma idé som jag? Att vi måste se till att mata maskarna så att de blir fler och kan skapa mer näringsrikt bajs? Så vad ska man ge de små älsklingarna? Ja det är ju det som är så bra. De äter inte samma mat som vi utan resterna som blir över samt allt möjligt trädgårdsrens man kan tänka sig. De gillar löv, gräsklipp, ensilage, halvförmultnad kompost, bokashikompost mm. De ökar i antal när man gräver ner organiskt material i jorden,  när man täckodlar och när man låter organiskt material ligga kvar i odlingarna. Då kryper de upp på nätterna när det är mörkt och hämtar materialet, det är därför du ibland kan se att löven på en gräsmatta står upp istället för att ligga ner. Då är det maskarna som tagit tag i löven och börjat äta på dem.

Är det inte fantastiskt! Att om vi tar hand om dessa hjälpredare, ser till att de trivs och får mat, så ökar näringshalten i jorden. Men det finns en annan sak de också gör, de ser till genom sina gångar, att växterna lättare får tillgång till syre till deras rötter.  Om du odlar du på friland och i pallkragar som har kontakt med marken eller som du vet innehåller mask är det bara att att mata dem och njuta.

/ Johannes


Subscribe to receive free email updates: